Projekt badstuga

Bastubad ligger i vårt blod här i Norden, speciellt för oss från Finland med den finska saunan, som är närmast helig. Det svenska ordet bastu kommer ifrån ordet badstuga. Ser vi tillbaka på urfolkens användning av svetthyddor och jordbastur så var det för något med ännu djupare mening än att tvätta bort skiten mellan tårna, något mer djupgående och rituellt.

Om man tänker på det, så visst går de värmande ångorna in i vårt sinne också. Vi stressar fullständigt ner och vi upplever en slags läkning för både vår kropp och för vår själ.

Och gör vi det inte lite rituellt också? Alla moment som behöver göras innan du kan sätta dig högst upp på "lavan", som vi säger i Svenskfinland; björkriset, vattnet som hälls på de heta stenarna, ångan som stiger upp, något att svalka oss med. Man får en slags rutin i momenten, tillsammans med en förväntan inför bastubadet. Det blir något speciellt men ändå ganska rått och enkelt. Något tidlöst..

“"..hör vårt urfolk viska i vårt blod..”

När man bor på en gammal gård finns det en och annan hörna att ta till vara och skapa något underbart av, som man kan ha nytta av! 

Nu under våren har vi själva tagit tag i vår bunker. Under vår bondstuga i söder har man nämligen på 70-talet gjutit en källare med en bastu. Att ha en bastu väcker ju urkraften i ens blod, men det där att behöva gå ner i en ogästvänlig kall mörk källare lockar inte till så mycket bastubad. Så jag bestämde mig för att ta tag i vår lilla bunker och sikta på att skapa en skön spakänsla i vår moderna svetthydda med faciliteter istället! Energin är som alltid väldigt viktig för mig och något som styr mig i skapandet. Ta del av före- och efterbilderna nedan.

Ett badkar kändes givet i duschrummet speciellt på vår äldre dotters önskan om en större badhink. Bastudörren togs till vara, men kördes till vår lokala glasmästare för att få bronsglas i dörrspeglarna istället; detta för att skapa mer rymd och säkerhet när barnen badar i badkaret och vi vuxna sitter i bastun.

Det är viktigt att energin i ett badrum ger dig trygghet, rening, ro och ny energi. För att få en skön energi är det viktigt att alla elementen är representerade. Här ser man alla element; eld-kopparrören och lamporna, jord-det bruna trägolvet och korgen, metall-metallen och det som är vitt, vatten- kranen och det att det är ett badrum, trä-den gröna växten och handdukarna, Eftersom man inom Feng shui förespråkar att hålla energin kvar i badrummet istället för att det åker ner genom golvsilar och avlopp så kan man t.ex. använda färgen grönt som står för elementet trä som gör att energin hålls kvar. 

Vi hade ett frysskåp här nere, men det utgjorde ingen trevlig känsla, så vi byggde in det med en gammal dörr som låg och skräpade uppe på kallvinden. En ordentligt taklist och ett draperi så blev känslan en helt annan! På golvet lade jag träplattor med luftrum under mot betonggolvet och området som blev över närmast väggen så fyllde jag med vit sten.

Det fanns en gammal fönsterglugg som blivit igenlagd från utsidan. Jag ville utnyttja fönsternischens djup med förvaring för mina flaskor och burkar, men ändå skapa ett vackert blickfång. Jag släpade en gammal komod ur uthuset, betsade den och fyllde den. Framför finns, förutom lyktorna med det vackra skenet, en bricka med vattentillbringare och glas -perfekt när man är törstig vid bastubad. 

Genom lyktor som skapar spännande skuggor skapar man yin. Bastulaven är av lärk för naturligt bättre hållbarhet utan gifter. Lite mysbelysning är bra om man behöver fylla på sin yin. En rund matta gör att energi sprids runt i rummet.

Får att få en balans i energin kan man tänka på att både yin och yang representeras, men i ett badrum där man är naken, skall varva ner och finna ro, får det vara ett överslag av yin.

Yang är ljust, hårt, varmt, geometriskt, högt, slätt, aktivitet osv, medan yin är mörkt, mjukt, kallt, ornamenterat, lågt, krusigt, vila osv. Dagens stress-samhälle matar oss också med väldigt mycket yang, därför är det viktigt att vi tillåter oss varva ner. Genom att tillföra mera yin så varvar kroppen och sinnet automatiskt ner. Har man för mycket yang behöver man meditera, äta mycket frukt och grönt, vara i naturen, ha dämpad belysning och gärna avkopplande musik. Ett eget hemmaspa ger en en bra möjlighet för avkoppling efter en dag full av aktivitet, stress och fokus.

Jag känner att bastubad definitivt hör till kategorin själens essens! För nog är det ju något primitivt med när vi tar våra bastubad, när vi hör vårt urfolk viska i vårt blod!