Sann urkraft - ympa den själv

Den har använts som naturmedel sedan urminnes tider för att stärka kroppen och dess funktioner, bekämpa åkommor som angripit kroppen samt till och med ansetts helig enligt gamla naturfolk.

Den kallas i folkmun för kungen av svampar. Jag pratar såklart om var kära medicinalsvamp sprängticka, även kallad chaga! Själv brukar jag kalla den för sprängticka när den växer på trädet och när den är färdig så använder jag benämningen chaga.

67673115_2377145732529388_5891161942751444992_n.jpg

“..fullkomligt älskar idén på att ha natur kring mej där mat och medicin växer vilt!”


Den har ett högt innehåll av antioxidanter, vitaminer och minaraler, är antiinflammatorisk och antibakteriell -fungal och -viral. Den skall dessutom vara bra mot autoimmuna sjukdomar. Eftersom jag själv lider av fibromyalgi med förlamande värk i perioder när för många felfaktorer inträffar samtidigt, gör jag vad jag kan för att väga upp med så många bra faktorer som möjligt som gör att min fibromyalgi minskar i antal anfall och mängd styrka.

Sprängticka kan vara svår att finna, när den enbart växer på en av 5000 björkar och om du inte är markägaren där du funnit denna svarta knubbiga utväxt, så har du inte heller rätt att skörda av den. Idag finns många olika produkter med sprängticka på marknaden, som du självklart kan använda dig av. Men har man möjligheten att få producera sin egen chaga, så känner jag att det är en enrom rikedom.

Denna helg har jag ympat in sprängticka i valda björkar på våra ägor. Inom 5-8 år kommer dessa ympar att börja ge chaga och inom de närmsta åren ge ca 1 kg chaga per ymp.

Först borrar man ett hål som e lika långt som pluggen och därefter lägger man i ympluggen och till sist lägger man på ympvax för att skydda ympstället från andra svampar och bakterier.


När man väljer sina värdbjörkar som är 15-25 cm i diameter behöver man komma ihåg att sprängticka samlar upp all näring från björken och frodas på trädets bekostnad, så ju fler ympar per träd desto kortare livslängd får björken. Dock är ju även det här orsaken till att chaga är så näringsrik som den är. Med ca 4-5 ympar växer kanske björken drygt 10 år till innan man behöver ta bort den medan om man endast lägger någon enstaka kan den leva ca 15-30 till,beroende såklart på björkens ålder och tillstånd vid ympningsskedet.

När man senare ser en stor svart skrovlig utväxt så kan man börja skörda, när björken är i vila. Man skall sedan inte skörda allt utan låta ca 20 % närmast björken vara kvar för att den skall kunna fortsätta växa.

“..vi har alltid en bit chaga liggande som avger sina sedan urminnes tider kända positiva effekter..”


Jag fullkomligt älskar idén på att ha natur kring mej där mat och medicin växer vilt, som man kan skörda av när är så dags! Det är verkligen om något ett själens essens! Förut när man ännu inte hade fasta boplatser, för mer än korta bestämda perioder, så valda man sin plats med omsorg. Förutom att platsen behövde vara på ett skyddat ställe med kraftposition, så skulle också där finnas olika typer av mat och naturmedicin inom räckhåll. Precis därför tror jag det även idag är så tillfredställande med mat och hälsa kring hörnet.

Jag brukar alltsom oftast avnjuta min chaga i en kopp ekote med lite honung. I vår vattenpanna har vi alltid en bit chaga liggande som avger sina sedan urminnes tider kända positiva effekter till det tidiga morgonkaffet eller till kvällens mysiga tekopp.

Vill du läsa mer om hur du kan använda din färdiga produkt, så gå in på min systers morotsliv på följande länk;