Balansera din värld

Det där att minnas våra rötter tror jag att är riktigt viktigt för att inse vem vi är och vad vi behöver för vår framtid. Men framför allt så serverar våra rötter oss något essentiellt för våra liv, nämligen balans. Våra förfäder levde tillsammans med naturen. De älskade den, respekterade den, vördade den och tog lärdom av den. De var en del av naturen och visste att balans var a och o för deras överlevnad. Naturen är vårt sanna arv. Vi kan gå hur långt tillbaka i tiden som helst, ju längre tillbaka i tiden desto närmare naturen levde vi.

..balansen i främsta rummet för den helande processen..”

Jag hade äran att få dela energi en hel helg med en medicinkvinna, eller helare om man vill, från Amazonas regnskogen, Mama Selmira. Hennes folk har levt på samma sätt i tusentals år i Amazonas "primary forest", alltså urskogen - skog som aldrig utsatts för jordbruk och skogsbruk annat än enstaka träd. Mama Selmira är en väldigt stark gammal kvinna med en självklar värme, naturlighet och en av de egenskaper jag värderar allra högst; ödmjukhet. Många av hennes tankesätt delar jag med henne.  

Enligt henne var balansen i främsta rummet för den helande processen. Har vi någon obalans inom oss så sker en blockering i vår energi, vilken i sin tur växer när vi utsätts för faktorer såsom stress, ohälsosam mat m.m. Slutligen blir vi också väldigt mottagliga för sjukdomar. I Amazonas finns grunden till en stor del av våra västerländska mediciner, men de mediciner som urstammarna använder är såklart rena från allt förutom det verksamma ämnet. Mama Selmiras kunskap om dessa är imponerande men det som hon ändå ville lyfta fram mest var att det viktigaste ändå är att njuta av livet i hela sitt essens. Det är när man njuter och låter sig vara glad som man helar sig själv och håller sig frisk! Låter man rädslor och liknande rota sig inom en så skapar man en blockering och obalans i sin kropp- en grogrund för sjukdom.

Hon berättade att om man har en obalans inom sig när man vistas i Amazonas djupaste, vildaste så kan man räkna sig som om inte död så väldigt nära. Djuren känner din obalans och din rädsla, och kan du inte röra dig obemärkt på ett område där kanske hundratals djur runt omkring dig skulle kunna döda dig inom loppet av några sekunder, så är det bäst att ta tag i din obalans som första prioritet. Så hos dom är balansens relevans mera påtagligt än här i vårt moderna samhälle. 

“..med trädkronor som våra tak..”

Vi lever inte med trädkronor som våra tak, men det betyder inte att vi inte kan ta in naturen i våra hem. Om man också beaktar balansen i elementen inomhus och balansen i motsatserna så kan ens hem ge en förutsättningarna för en mera hålbar balans. Lägg därtill in 10-20 minuter, gärna för sig själv, i naturen varje dag så har man kommit långt på vägen. 

Om någon i vår familj har en obalans så känner ju alla av det i familjen och påverkas. Så för vår egen skull, för vår kärnfamiljs skull och för hela världens skull, så är det viktigt att vi vårdar vår energi och vår balans! Allt är ett och du är lika viktigt som vilken annan individ som helst. Naturen skänker oss balans, den sänker nivåerna av stresshormonet kortisol samtidigt som oxytocin ökar och får oss att må bra. Det är så viktigt att vi tar hand om naturen; vi är en del av den och kan inte leva ett värdigt liv på avstånd från den och inte alls helt utan den. 

Mama Selmira berättade att hon hade betraktat människor som stressade själslöst fram på flygplatsen i Amsterdam och hade tänkt ” Jag kan inte fatta att de fortfarande är vid liv”. Ingen glädje, bara ingenting, förutom allt det oväsentliga.

2017-09-28 18.55.11.jpg

“Vi har alla en skuggsida..”

Vi har alla en skuggsida. Någon sa en gång ” Den som inte har en skugga står i mörkret.” Vi kan inte ha ljus om vi inte har mörker. Problemet är kanske att vår glädje verkligen är begränsad till en väldigt liten del av vår tid. Fråga dig själv; skrattar du eller ler lika mycket som du är arg eller besviken eller klagar över något? Allt som oftast stressar den moderna människan  fram dagarna i ända, utan att leva alls.

Norden är verkligen unik på sitt sätt. Vi som bor här i Norden vet att här tar årstiderna verkligen ut exceptionella svängar. Många känner att våren blir för mycket. Vi har gått i mörker ett halvt liv känns det som efter att vintern släppt sitt grepp om oss. Plötsligt rycker våren tag i oss med sitt starka ljus som nu visar sig mer och mer tid av dygnet. Naturen och alla runt en tycks vakna upp, medan man själv kanske känner en lätt eller svår ångest över allt och alla som rycker i en och själv har man inte riktigt vaknat ännu. Naturen ger oss balansen, men ibland kan svängarna bli väl tvära och då är det viktigt att vi ser till att vi har en plats där vi kan varva ner och känna att farten saktar ner en aning. Vi är ju trots allt alla enskilda individer med en egen takt. Lugna ställen med ett överslag av yin både i natur och i ditt hem är perfekt för att möta övergångar lättare och finna balansen igen. 


Vår egna balans är viktig för hela universum,  men om vi börjar med oss själva och vår närmaste familj så är vi långt på väg. Det du kan göra är att skapa platser för ro och meditation. Kan du finna din plats i naturen där du kan varva ner och balansera dig så har du funnit dig bästa medicinen i världen. 

Vår urkraft kommer till sin rätt när vi närmar oss naturen. Vi hör åter våra förfäders visdom viska i trädkronorna och vi finner balans och kan transformeras in i vår egna verklighet.