Andas årstidens energi

Vårsolens varma strålar glimmar till i vattnet som droppar ner på farstutrappan, men en stor del av de väderbitna träbrädorna har redan torkat upp. Det porlande ljudet av smältvatten som söker sin väg lockar till lek. Ljuset och värmen som just har anlänt väcker något inom en och ger en tillgång till en oändlig källa av energi.

Är det inte konstigt vad mycket energi man plötligt har? För bara några veckor sedan så låg ens sinnen i en slags dvala och man ville gärna kura in sig i en filt vid den öppna spisen.   

..väcker ens djupaste..får ett stort behov av att rensa”

Vi har en väldigt varierande energinivå i Norden tack vare våra årstider. Personligen älskar jag de fyra årstiderna. Det är något som sitter inbitet i min själ eller så är det kanske mina förfäder som viskar i mitt blod. Hur som helst så känner jag något extra för varje årstid, något som ändå är ganska primitivt, något man anpassat sig till sedan urminnes tider. 

Sommar är en tid när man njuter av lätthet, värme och ljus samt vidgar sin sfär. Hösten är en tid när jag blir väldigt skärpt och känner en stark dragning för att samla och ta till vara naturens överflöd och förbereda inför vintern. Under vintern drar man det viktigaste nära sig och ser till att det essentiella fungerar. Vintern ger en ett lugn och återhämtning, men samtidigt tid för självrannsakan och planering. När solen, ”gamelsolen” som min mormor respektfullt kallar henne, kommer med våren och väcker ens djupaste då får jag ett stort behov av att rensa. Att få rensa bort allt som inte ger en energi, utan tar energi av en, är en förutsättning för att kunna använda vårens gåva fullt ut. 

..energinivåerna i naturen påverkar hur jag skapar..”

Personligen tror jag att om vi försöker motverka naturen alltför mycket så blir det tungt och onaturligt. Det är bättre att leva i ett med naturen och dess energi och därefter vid behov ställa energierna i vårt hem. Låt oss säga att man en mörk dyster decemberdag skulle behöva ha lite extra energi för att få något gjort. Då kan man höja energinivån i sitt hem t.ex. genom att tända en brasa, köpa färska blommor att lägga på bordet, lyssna på energifylld musik som man älskar eller varför inte gå ut i naturen en sväng . På olika sätt kan man höja energierna för att få en extra energikick som man behöver till projektet man önskar få gjort.  

Skapar, det gör jag hela året runt. Jag låter energinivåerna i naturen påverka hur jag skapar. Det viktigaste för mig tror jag är att ändå få ta del av energin just nu och skapa något som gör min omgivning ännu mer givande för mig och de mina, just nu. När energin känns rätt så kopplar man upp sig så mycket lättare, vilket är betydande för att höra vad ens hjärta klappar för, så att man vet vilka beslut -stora som små- som är rätt för just en själv.    

Sedan forntiden har vi levt i ett med naturen, vilket är en förutsättning för vårt välmående.  I vårt moderna samhälle glömmer vi lätt att naturens årstider skulle kunna påverka oss, men låter vi oss andas i takt med dem så skapar vi en balans som gör våra liv lättare och mer naturliga.