Trumman

Jag tror att för att kunna leva ett fullt liv behöver man vara i kontakt med sig själv. När du är i kontakt med dig själv tystnar alla tankar födda ur den yttre världen för en stund och du kan få vägvisning för just ditt liv. Meditation är ett sätt att komma i kontakt med dig själv, och det finns många sätt att meditera på. Ett urgammalt sätt som även levererar en sådan djup skön känsla är genom trumman.

“..ett levande redskap för..ett tillstånd där tanken lämnar oss..”


Trumman är världens äldsta instrument, men har inte enbart använts för musicerande utan har även varit ett sätt att skapa känsla och magi på, att läka kropp och själ, för diverse ceremonier samt för att uppnå ett meditativt tillstånd.

Man har använt sig av trummans egenskaper sedan urminnes tider. Den har varit ett levande redskap för att komma in i ett tillstånd där tanken lämnar oss, ett tillstånd då vi kommer i direkt kontakt med själ och hjärta - ett tillstånd för just meditation. Idag har man även gjort vetenskapliga undersökningar och sett hur trummans rytm påverkar vår hjärna och kan försätta oss i ett tillstånd mellan sömn och vakenhet.

I helgen fick jag tillsammans med en grupp fina själar vägledning av Arto Hämäläinen att göra min andra shamantrumma. Det var en helg fylld av urgamla hantverkstekniker, natur, gemenskap, visa ord, skratt, vördnad, direktkontakt med universum och en självklar naturlighet för trummans magi.

“..då trummans rytm ofta vandrade mellan trädstammar och över blanka vatten..”


Vi gjorde även en trumresa. Jag fullkomligt älskar trumresor! De ger mig alltid så mycket! Trumresan gör man om man söker efter något visst inom sig. När de djupa vibrationerna från trumman fortplantas i min kropp kastas jag ofta först tillbaka till något ursprungligt, kanske är det från tiden jag låg in mammas livmoder som blandas med själens vandring i forna tider då trummans rytm ofta vandrade mellan trädstammar och över blanka vatten. När jag ligger där helt avslappnad och trumman börjar vibrera av energi och rytmen följer mitt hjärta så kan jag ibland höra mina gamla anmödrars hesa sång i fjärran.

Trumman har sitt ursprung i en tid när vi ännu levde i ett med naturen och energierna samt matade vår själ med kontakten till universum. Trummans rytm försätter oss i direktkontakt med universum och vem som helst har privilegiet att göra det!

Lisette Lassfolk